Tłusty czwartek zbliża się nieubłaganie, więc środa jest najlepszym dniem na rozpoczęcie przygotowań do wypieku pączków. Ten przepis przetestowaliśmy niejednokrotnie i w całej redakcji byliśmy zgodni co do tego, że lepszych pączków w życiu nie jedliśmy! Koniecznie musisz ich spróbować.
Czy poszukujesz idealnego przepisu na pączki, które zachwycą wszystkich swoją puszystością i smakiem? Nie szukaj dalej! Nasz przepis na domowe pączki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować te wyjątkowe słodkości na Tłusty Czwartek lub inną okazję. Gwarantujemy, że na stałe zagości on w twoim menu.
Przepis na pączki
Od kilku dni wszędzie unosi się aromat pączków, lecz nie zawsze decydujemy się na kupno tych ze sklepu czy cukierni. Przygotowanie idealnych pączków to prawdziwa sztuka, która wymaga nie tylko przestrzegania przepisu, ale również uwzględnienia kilku ważnych wskazówek, o których opowiemy poniżej.
Przede wszystkim, aby zawsze były puszyste, smaczne i idealnie wyrośnięte, musisz pamiętać o tym, by dobrać świeże składniki. Mleko jaja i masło powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze jest pamiętać o tym, by wcześniej wyjąć je z lodówki. Zwróć również uwagę na to, by ciasto było dobrze wyrobione. Ugniataj je do czasu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Jeśli przesadzisz, po usmażeniu pączki zrobią się twarde.
Ciasto na pączki należy odstawić do wyrośnięcia. Umieść je więc w pomieszczeniu, w którym nie ma przeciągów, a temperatura jest optymalna. Unikaj przegrzania, ponieważ masa będzie wyrastać za szybko i straci na walorach smakowych. Do smażenia wybierz dobrej jakości olej lub smalec. Zanim wrzucisz pączki, dobrze go nagrzej. Jeśli temperatura będzie za niska, zaczną wchłaniać olej, a zbyt wysoka sprawi, że spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Po smażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przepis na domowe pączki
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- 2 łyżki spirytusu (możesz pominąć. Spirytus zapobiega wchłanianiu tłuszczu)
- dżem, krem lub konfitura do nadziewania
- cukier puder do posypania lub lukier
Przygotowanie
- Rozczyn. W małej misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem oraz odmierz po jednej łyżce cukru i mąki z podanych powyżej składników. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, resztę cukru, jajko, żółtka, roztopione masło, skórkę z cytryny oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Będzie ono przez cały czas lepkie.
- Formowanie i smażenie. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5-2,5 cm. Wykrawaj krążki szklanką lub foremką. Na środek każdego krążka nakładaj łyżeczkę dżemu lub konfitury. Sklej brzegi, formując kule. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby nieco podrosły. Może je nadziać również po upieczeniu, ale do tego potrzebna będzie szpryca cukiernicza. Smaż na dobrze nagrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Jeżeli nie masz termometru i pewności, że to już, rzuć kawałek ciasta na olej, a gdy od razu wypłynie, możesz spokojnie przejść do smażenia.
- Dekoracja: Posyp gotowe pączki cukrem pudrem lub polej lukrem.
Przepis na lukier do pączków
Przygotowanie lukru do pączków jest proste i nie wymaga wielu składników. Oto prosty przepis, który sprawi, że Twoje pączki będą nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentowały.
Składniki:
- 1 szklanka (około 150 g) cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (dla dodania lekko cytrusowego smaku)
- opcjonalnie: aromat (np. waniliowy) lub barwnik spożywczy
Przygotowanie:
- Mieszanie cukru. Przesiej cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek. Przesiewanie jest ważne, ponieważ zapewnia gładkość lukru.
- Dolej wody lub soku z cytryny. Dodaj 2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny do cukru pudru. Mieszaj dokładnie łyżką lub trzepaczką, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, jednolita masa. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać jeszcze trochę płynu, ale rób to stopniowo, po kilka kropli, aby nie stał się zbyt rzadki.
- Dostosowanie konsystencji. Konsystencja lukru powinna być dostosowana do Twoich potrzeb. Do polewania pączków lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał zbyt szybko. Jeśli planujesz zanurzać pączki w lukrze, może być on nieco rzadszy.
- Dodatki. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka kropel aromatu, np. waniliowego, lub barwnik spożywczy, aby nadać lukrowi wyjątkowy smak lub kolor.
- Aplikacja. Gdy lukier jest gotowy, możesz polać nim pączki lub zanurzyć wierzch każdego pączka w lukrze, a następnie odstawić na kratkę, aby nadmiar lukru spłynął i lukier zastygł. Dla lepszych doznań smakowych posyp pączki kandyzowaną skórką z pomarańczy/
Pamiętaj, aby lukrować pączki dopiero, gdy są już całkowicie ostudzone, co zapobiegnie rozpuszczaniu się lukru. Dzięki temu przepisowi Twoje pączki zyskają nie tylko wspaniały smak, ale i atrakcyjny wygląd. Smacznego!
Przepis na nadzienie do pączków
Jeżeli znudziły ci się pączki z marmoladą lub dżemem, spróbuj wykonać do nich inne nadzienie. W tym roku prawdziwym hitem są pączki z kremem pistacjowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu. Youtuberka Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady przygotowała specjalny film, w którym pokazuje, jak przygotować w domu trzy kremy: kinder bueno, pistacja i solony karmel.