w

Boże Narodzenie. Najlepszy przepis na karpia w galarecie

Karp
Karp

Karp w galarecie to tradycyjna potrawa, która co roku gości na wigilijnych stołach wielu polskich rodzin. Jeśli zastanawiasz się, jak go przygotować, dzisiaj do twojej dyspozycji oddajemy najlepszy przepis.

Karp w galarecie to jedno z najbardziej tradycyjnych i lubianych dań na świątecznym stole. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem, który pozwoli Ci przygotować najlepszego karpia w galarecie na Boże Narodzenie. Niezależnie, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy początkującym w sztuce kulinarnej, ten przepis jest prosty w wykonaniu i z pewnością zachwyci Twoich gości.

Karp
Karp

Składniki:

  • 1 duży karp
  • sok z połowy cytryny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • żelatyna
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby. Oczyść karpia i podziel na porcje. Usuń ości, ale zachowaj głowę, ogon i skórę, które będą potrzebne do przygotowania galarety. Pamiętaj o tym, by pozbyć się oczu. Najlepszy jest karp królewski o wadze wahającej się między 1,4 – 1,8 kg. Wykrój filety, a następnie dokładnie oczyść je ze śluzu i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż je do naczynia, oprósz solą i oblej sokiem z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Gotowanie warzyw. Gdy do wyjęcia filetów z lodówki zostanie ok. godzina, do garnka wlej litr wody i przygotuj bulion z warzyw z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i pieprzu. W chwili, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika na najmniejszą i gotuj przez godzinę. Po ugotowaniu wyjmij warzywa, zostawiając wywar.
  3. Gotowanie karpia. W tym samym wywarze gotuj karpia przez około 15-20 minut bez przykrycia i na małej mocy palnika. Jeśli podczas jedzenia będzie zdejmowana skóra, można skrócić czas do 10 minut. Po ugotowaniu wyjmij rybę, a wywar ponownie zagotuj.
  4. Przygotowanie galarety. Dodaj ok. 3 łyżeczki żelatyny do gorącego wywaru, mieszając do rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Układanie karpia. W płytkiej misce ułóż porcje karpia. Możesz dodać ugotowane wcześniej warzywa dla dekoracji.
  6. Zalewanie galaretą. Zalej ułożonego karpia galaretą i wstaw do lodówki, aby galareta stężała.

Jeżeli chcesz, po wyjęciu ryby możesz na chwilę wrzucić do bulionu groszek i wyłowić go po kilku minutach. Wówczas możesz ułożyć go z karpiem i pokrojoną w plasterki marchewką na talerzu, a następnie zalać galaretą. Będzie nie tylko smacznie, ale i kolorowo.

Karp w galarecie to doskonałe danie na Boże Narodzenie, które łączy w sobie tradycję z wyjątkowym smakiem. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wykwintne danie, które z pewnością zostanie zapamiętane przez Twoich gości.

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Magda Kwiatkowska

Fotograf amator, wielka fanka kryminałów i literatury fantasy. Niespełniona pisarka, która od najmłodszych lat marzy o tym, by wydać własną książkę. Bez opamiętania śledzę to, co obecnie dzieje się w świecie show-biznesu, by odsłaniać przed wami kolejne sekrety gwiazd.

Chcesz zadać mi jakieś pytanie? Wyślij e-mail na adres magda@chaosmedia.pl

Ewa, Waldemar - fot. YouTube screenshot @rolnikszukazonyoficjalny

Waldemar z „Rolnik szuka żony” nie odpuszcza. Teraz wbił szpilę… matce Ewy! Czym mu podpadła? „Jej mamie tylko o to chodziło”

Pola Raksa - fot. Mikulski/AKPA

Pola Raksa była u szczytu kariery, gdy wycofała się z aktorstwa. Spekulowano wówczas, że powodem tej decyzji mógł być jej syn. „Moje dziecko jest po prostu INNE”