w

Wielkanoc 2022. Magda Gessler, Anna Lewandowska, Dorota Gardias… Gwiazdy zdradzają przepisy na dania wielkanocne

Przepisy wielkanocne gwiazd - fot. Instagram
Przepisy wielkanocne gwiazd - fot. Instagram

Wielkanoc za pasem, a to ostatni dzwonek na to, by przygotować aromatyczne potrawy na niedzielne śniadanie. Te gwiazdy podzieliły się swoimi przepisami. Jakie specjały goszczą w domach Magdy Gessler, Anny Lewandowskiej, Doroty Gardias i innych sław?

Wielkanoc zbliża się nieubłaganie i to ostatni moment, by przygotować jeszcze jakieś aromatyczne dania. Tajemnicą nie jest, że najbliższe dwa dni spędzimy z bliskimi przy stole zajadając się smakołykami. Pokazaliśmy wam już, jak podać jajka na stół wielkanocny, a teraz chcielibyśmy udostępnić wam sprawdzone przepisy gwiazd na smaczne sałatki, zupy i przystawki, które rozpieszczą wasze kubki smakowe.

Jakie przepisy polecają gwiazdy na Wielkanoc?

Gwiazdy polecają na Wielkanoc sprawdzone przepisy na potrawy, które goszczą w ich domach od lat. Poniżej przedstawiamy wam kilka z nich.

Wielkanoc 2022. Dorota Wellman — przepis na faszerowane jajka wielkanocne

Dorota Wellman, fot. Facebook
Dorota Wellman, fot. Facebook

Dorota Wellman przygotowuje na Wielkanoc jajka faszerowane pastą musztardową. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę.

Jajka należy ugotować na twardo i wystudzić. Następnie obieramy je ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Przekładamy je do oddzielnej miseczki, następnie dodajemy łyżkę ostrej musztardy, dwie łyżki gęstej śmietany 18% oraz łyżeczkę miodu. Całość ucieramy na krem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Dodatkowo można je posypać posiekaną trybulą, natką pietruszki lub koperkiem.

Wielkanoc 2022. Magda Gessler — przepis na białą kiełbasę

Magda Gessler, fot. Instagram @u.fukiera
Magda Gessler, fot. Instagram @u.fukiera

Magda Gessler w rozmowie z PAP wyznała, że podczas świąt wielkanocnych w jej domu nie może zabraknąć białej kiełbasy. Z uwagi na to, że jej córka, Lara Gessler, nie je mięsa, robi dla niej wersję wegańską.

To jest cały rytuał. Do tego robię konfiturę z cebuli, z karmelu z winnego octu z goździkami z cynamonem. […] Moja córka jest wegetarianką, dlatego dla niej przygotowuję białą kiełbasę z chałki i ziemniaków. Wyrabia się ją dokładnie tak samo, jak tradycyjną białą kiełbasę, ale zamiast mięsa korzysta się z chałki i ziemniaków. Ziemniaki traktuje się tak, jakbyśmy przygotowywali je na placki ziemniaczane. Dokładnie tak, jak się robi gołąbki czy kiszkę ziemniaczaną — tłumaczyła.

Wielkanoc 2022. Tadeusz Muller — jabłecznik z kaszą jaglaną

Tadeusz Muller, fot. Instagram @tadeusz_muller
Tadeusz Muller, fot. Instagram @tadeusz_muller

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych i chyba najbardziej lubianych ciast. Ten przygotowywany przez Tadeusza Mullera przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Do jego przygotowania potrzebne będą: 4 jabłka, 300 g kaszy jaglanej do ugotowania, 70 g surowej kaszy jaglanej, 50 g mąki owsianej, 50 g rodzynek, 6 g cynamonu, 1 łyżka esencji waniliowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu wielokwiatowego i szczypta soli.

Szklankę kaszy namoczyć w garnku i wypłukać parę razy, zmieniając wodę. Namoczyć 10 min. i przelać na sitku wrzątkiem, aby pozbawić jej goryczy. Na szklankę kaszy wlać do garnka 2 szklanki wody i gotować kaszę na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Przykryć garnek i trzymać w cieple 20 min. Następnie ostudzić i kaszę rozdrobić widelcem na sypko. Na tarce zetrzeć jabłka, połączyć w misce z kaszą ugotowaną i surową, dodać mąkę owsianą, rodzynki, olej, cynamon, wanilię, miód, sól i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem lub innej dopasowanej do wielkości foremki. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek posmarowane olejem z cynamonem. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.
Podawać z ubitym mlekiem kokosowym lekko posłodzonym.
W wersji wegetariańskiej zamiast oleju można użyć masła i zamiast mleka kokosowego – śmietany 36 proc. – czytamy na stronie Dzień Dobry TVN.

Wielkanoc 2022. Dorota Gardias — przepis na sałatkę śledziową

Dorota Gardias, fot. Instagram @dorotagardias
Dorota Gardias, fot. Instagram @dorotagardias

Dorota Gardias przygotowuje na Wielkanoc sałatkę śledziową. W rozmowie z Plejadą zdradziła, jak ją przygotowuje.

Solone śledzie drobno krojone, do tego sparzona cebula pokrojona w piórka, zalana gorącą wodą, do tego pokrojone jajka gotowane na twardo, sól i pieprz. Do tego robimy taki sosik, pół na pół śmietana i majonez

Wielkanoc 2022. Ewa Wachowicz — przepis na babkę wielkanocną

Ewa Wachowicz, fot. Instagram @ewawachowicz
Ewa Wachowicz, fot. Instagram @ewawachowicz

Ewa Wachowicz swego czasu udostępniła w sieci sprawdzonym przepisem na babkę wielkanocną. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 g mąki, 350 g cukru, 250 g masła, cztery jaja, szklankę mleka lub śmietany, trzy łyżki kakao, łyżkę proszku do pieczenia oraz cukier wanilinowy. A jak się ją przygotowuje?

Masło należy utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy »białej«, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta, bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wielkanoc 2022. Damian Kordas – przepis na ciasto cytrynowe

Damian Kordas, fot. Instagram @damiankordas
Damian Kordas, fot. Instagram @damiankordas

W domu Damiana Kordasa w Wielkanoc nie może zabraknąć ciasta cytrynowego. Do jego przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej, pięć jajek, dwie cytryny, 200 g białego cukru, 200 g masła, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, trzy tabliczki czekolady karmelowej, świeże maliny lub truskawki.

Masło utrzyj z cukrem, aż ten się rozpuści. Potem dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników.⁣ Cytryny sparz gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę, a z jednej wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do masy i wymieszaj.⁣ Tak przygotowane ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką podłużnej foremki.⁣ Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min.⁣ Gdy ciasto cię upiecze i wystygnie, polej je roztopioną karmelową czekoladą, a na wierzch ułóż maliny i truskawki — napisał na Instagramie.

Wielkanoc 2022. Pascal Brodnicki — babka wielkanocna

Pascal Brodnicki, fot. Instagram @pascal_brodnicki_official
Pascal Brodnicki, fot. Instagram @pascal_brodnicki_official

Pascal Brodnicki na Wielkanoc 2022 poleca babkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 420 g masła, 6 jajek, 300 g cukru deserowego, 2 cytryny, 30 g proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, 30 g konfitury morelowej. Do przygotowania lukru: 300 g cukru pudru, 100 ml wody, kieliszek cytrynówki lub likieru limoncello oraz świeżą miętę do ozdobienia.

Rozpuść 400 g masła w garnku, a resztą nasmaruj foremkę na babkę. Jajka rozbijaj pojedynczo do mniejszej miseczki, do większej wlewaj całość – w niej wymieszaj jajka. Cały czas mieszając dodaj cukier, jajka muszą się ubić. Dokładnie sparzone i wyczyszczone cytryny obierz za pomocą zestera. Uzyskane nity (zesty) ze skórki lekko posiekaj i dodaj do jajek, dodaj także proszek do pieczenia. Całość ponownie mocno wymieszaj. Następnie partiami dodaj mąkę, mieszając. Gdy składniki są dobrze połączone, dodaj rozpuszczone masło i znów mieszaj. Przygotowane ciasto przelej do foremki. Babkę piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 – 50 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę w celu ostygnięcia. Teraz podgrzej konfiturę, aby wysmarować nią babkę z każdej strony. Następnie przygotuj lukier: przesiany cukier puder dodaj do garnka, wodę i cytrynówkę. Całość wymieszaj i rozpuść. Na wystudzoną babkę nałóż lukier, który już również ostygł. Babka w lukrze musi także chwilę poczekać, aby całość zastygła. Na sam koniec przystrój świeżą miętą i zestem z cytryny.

Wielkanoc 2022. Daria Ładocha — przepis na sałatkę jarzynową

Daria Ładocha, fot. Instagram @darialadocha
Daria Ładocha, fot. Instagram @darialadocha

Sałatka jarzynowa jest jednym z najprostszych dań, jakie możemy zaserwować, jednak nie zawsze wychodzi smaczna. Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem.

Marchewkę, pietruszkę, selera zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku w mundurkach. Jabłko obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Ogórki również. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem

Banalnie proste, prawda?

Wielkanoc 2022. Robert Makłowicz – przepis na mazurka wielkanocnego

Robert Makłowicz, fot. Instagram @robertmaklowicz_official
Robert Makłowicz, fot. Instagram @robertmaklowicz_official

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że mazurek wielkanocny od Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas, który skradnie serca wszystkich gości. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, trzy żółtka i sól. Masę robi się ze 150 g cukru, czterech łyżek mleka, 150 g masła, 40 g kakao, dwóch żółtek i laski wanilii.

Z podanych składników mąki zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić pół godziny w lodówce i rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu, robiąc rant. Upiec na złoto — tłumaczył na YouTube.

A masa?

Na ogniu rozpuścić cukier z mlekiem, dodać kakao i gotować mieszając na wolnym ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, odstawić, dodać masło, przemieszać, gdy trochę przestygnie dodać żółtka, wanilię oraz nieco soli i ucierać, aż masa zgęstnieje i nieco zblednie. Jaszcze ciepłą wylać na podpieczony spód i zostawić mazurek do wystygnięcia.

Wielkanoc 2022. Michel Moran — przepis na tartę wielkanocną

Michel Moran, fot. Instagram @michelmoran_official
Michel Moran, fot. Instagram @michelmoran_official

Michel Moran nie wyobraża sobie świąt bez tarty wielkanocnej. Oto składniki: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, trzy jajka, dwa żółtka, 300 g świeżego łososia, 150 g łososia wędzonego, świeża bazylia, 50 g suszonych pomidorów, 25 g czarnych oliwek, 200 ml mleka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, parmezan, oliwa. Zaczynamy od przygotowania farszu.

Świeżego łososia połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. […] Gdy przestygnie, rozdrobnij go [łososia] za pomocą widelca i połącz z pokrojonym w kostkę świeżym łososiem. Suszone pomidory pokrój na paseczki, a oliwki w grube plastry. Wszystko razem wymieszaj.

Teraz czas na przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę przełóż do misy miksera. Zacznij mieszanie za pomocą końcówki do ucierania. Po kawałku dodawaj zimne masło. Na koniec dodaj jedno jajko i zmiksuj do połączenia składników (…). Jeśli ciasto nie sklei się dobrze, dodaj jeszcze nieco zimnej wody. Kiedy będzie gotowe, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z lodówki, rozwałkuj (podsypując mąką) i wyłóż nim formę do tarty.

Na koniec masa jajeczna:

Śmietanę zmiksuj z mlekiem, dwoma jajkami i dwoma żółtkami. Dodaj garść listków bazylii, pokrojonej na grubsze paski, a także nieco pieprzu i soli. Na ciasto wyłóż składniki nadzienia. Rozprowadź je równo po całej powierzchni tarty. Następnie zalej gotową masą jajeczną. Tartę wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. W połowie pieczenia posyp ją startym parmezanem. Gdy wierzch się zrumieni, tarta jest gotowa — napisał Michele.

Wielkanoc 2022. Mateusz Gessler — przepis na pasztet wegetariański

Mateusz Gessler, fot. Instagram @mateuszgessler
Mateusz Gessler, fot. Instagram @mateuszgessler

Mateusz Gessler zdradził, że niegdyś robił pasztet wegetariański z soczewicy. Czarną soczewicę należy moczyć przez dwie godziny. Następnie na 30 min wrzucamy ją do garnka, w którym gotujemy ją z dwiema pietruszkami, dwiema marchewkami, czerwoną cebulą, potem i selerem. Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, a następnie wrzucamy je do wywaru.

Następnie należy wszystko zmiksować i doprawić łyżeczką rozmarynu, białego pieprzu, łyżką czerwonej papryki suszonej, sproszkowaną gałką muszkatołową oraz kilkoma gramami mąki owsianej i skrobi ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do foremki. Masę można przełożyć m.in. bakaliami. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wielkanoc 2022. Anna Lewandowska — przepis na domowy majonez

Anna Lewandowska, fot. Instagram @annalewandowskahpba
Anna Lewandowska, fot. Instagram @annalewandowskahpba

Niegdyś było to tradycją, dziś jest rzadkością. Anna Lewandowska zdradziła, jak przygotować pyszny, domowy majonez. Potrzebujemy: dwa jajka (w pokojowej temperaturze), 600 ml oleju roślinnego, dwie łyżeczki musztardy dijon, sok z cytryny lub ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, a w trakcie dolewać olej.

Wielkanoc 2022. Anna Starmach — przepis na mazurka malinowego

Anna Starmach, fot. Instagram @ania_starmach
Anna Starmach, fot. Instagram @ania_starmach

Anna Starmach przygotowała w tym roku dla swoich fanów wyjątkową propozycję. Mowa o mazurku malinowym. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie!

Składniki:

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru pudru, 120g zimnego masła, w kawałeczkach, 2 jajka

Masa:

Śmietanka 200 ml, Mascarpone 250 g, Łyżka cukru pudru, 4 łyżki konfitury malinowej + 100 ml konfitury malinowej, płatki migdałów — napisała na Instagramie

Co dalej?

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, gotowe ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez godzinę lub dłużej.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w 170 stopniach. Powinno się lekko zarumienić 🙂

Aby przygotować masę, śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, na koniec dodaj konfiturę, wymieszaj

Upieczony spód posmaruj konfiturą malinową, na nią wyłóż masę z mascarpone.

Mazurek udekoruj migdałami i świeżymi malinami, możesz też dodać gwiazdki z bezy włoskiej.

Mmmm, aż ślinka cieknie.

Wielkanoc 2022. Ewa Chodakowska — przepis na mazurka z masłem orzechowym

Ewa Chodakowska, fot. Instagram @chodakowskaewa
Ewa Chodakowska, fot. Instagram @chodakowskaewa

Mazurek w wydaniu Ewy Chodakowskiej to niezwykła uczta dla podniebienia, a przy tym świetna alternatywa dla osób na diecie.

Składniki: 2 łyżki płatków migdałów, 5 łyżek płatków gryczanych, łyżka miodu pszczelego, 2 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki masła migdałowego bez soli, 1/5 szklanki soku ze świeżej pomarańczy, 1/3 pomarańczy, 2 kratki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Migdały zmiel z płatkami. Do masy dodaj olej i miód i 3 łyżki wody. Wmieszaj na jednolitą masę. Jeżeli będzie za gęste dodaj troszkę wody. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto w blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 150’C. Pilnuj aby się nie przypalił. Masło wymieszaj z sokiem tak aby powstała jednolita masa. Na ostudzonym spodzie rozsmaruj masę z masła migdałowego. Następnie pomarańczę obierz dokładnie z błonek i rozłóż na mazurku. Na wierzchu posyp tartą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wielkanoc 2022. Anna Dec — przepis na jajka w chmurze

Anna Dec, fot. Instagram @annadec_
Anna Dec, fot. Instagram @annadec_

Anna Dec poleca banalnie proste jajka na chmurce. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 jajka, 2 łyżki startego parmezanu, pastę z awokado i chleb tostowy.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Oddzielić żółtka od białek i przełożyć każe z żółtek do osobnego naczynia. Ubić białka ze szczyptą soli i startego parmezanu. Na papierze do pieczenia uformować chmurki z białek z dziurką w środku na żółtko. Wstawić jajka do piekarnika na ok. 6 minut. Pod koniec położyć obok jajek chleb tostowy, żeby się podpiekł. Jajka doprawić ulubionymi składnikami. Kromki pieczywa wysmarować pastą z awokado i położyć na nich jajka — tłumaczyła na Instagramie.

Które z powyższych dań pojawi się na waszym stole?

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Napisane przez Oliwia

Globalny sukces Polaków. Mateusz Damięcki nie kryje dumy, a produkcja bije rekordy popularności w serwisie Netflix

Joanna Opozda, fot. Instagram @asiaopozda

Wielkanoc 2022. Joanna Opozda pokazała, jak przygotowuje się do świąt. Pisanki jej mamy, to prawdziwe ARCYDZIEŁA!