Wielkanoc za pasem, a to ostatni dzwonek na to, by przygotować aromatyczne potrawy na niedzielne śniadanie. Te gwiazdy podzieliły się swoimi przepisami. Jakie specjały goszczą w domach Magdy Gessler, Anny Lewandowskiej, Doroty Gardias i innych sław?
Wielkanoc zbliża się nieubłaganie i to ostatni moment, by przygotować jeszcze jakieś aromatyczne dania. Tajemnicą nie jest, że najbliższe dwa dni spędzimy z bliskimi przy stole zajadając się smakołykami. Pokazaliśmy wam już, jak podać jajka na stół wielkanocny, a teraz chcielibyśmy udostępnić wam sprawdzone przepisy gwiazd na smaczne sałatki, zupy i przystawki, które rozpieszczą wasze kubki smakowe.
Jakie przepisy polecają gwiazdy na Wielkanoc?
Gwiazdy polecają na Wielkanoc sprawdzone przepisy na potrawy, które goszczą w ich domach od lat. Poniżej przedstawiamy wam kilka z nich.
Wielkanoc 2022. Dorota Wellman — przepis na faszerowane jajka wielkanocne
Dorota Wellman przygotowuje na Wielkanoc jajka faszerowane pastą musztardową. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę.
Jajka należy ugotować na twardo i wystudzić. Następnie obieramy je ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Przekładamy je do oddzielnej miseczki, następnie dodajemy łyżkę ostrej musztardy, dwie łyżki gęstej śmietany 18% oraz łyżeczkę miodu. Całość ucieramy na krem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek. Dodatkowo można je posypać posiekaną trybulą, natką pietruszki lub koperkiem.
Wielkanoc 2022. Magda Gessler — przepis na białą kiełbasę
Magda Gessler w rozmowie z PAP wyznała, że podczas świąt wielkanocnych w jej domu nie może zabraknąć białej kiełbasy. Z uwagi na to, że jej córka, Lara Gessler, nie je mięsa, robi dla niej wersję wegańską.
To jest cały rytuał. Do tego robię konfiturę z cebuli, z karmelu z winnego octu z goździkami z cynamonem. […] Moja córka jest wegetarianką, dlatego dla niej przygotowuję białą kiełbasę z chałki i ziemniaków. Wyrabia się ją dokładnie tak samo, jak tradycyjną białą kiełbasę, ale zamiast mięsa korzysta się z chałki i ziemniaków. Ziemniaki traktuje się tak, jakbyśmy przygotowywali je na placki ziemniaczane. Dokładnie tak, jak się robi gołąbki czy kiszkę ziemniaczaną — tłumaczyła.
Wielkanoc 2022. Tadeusz Muller — jabłecznik z kaszą jaglaną
Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych i chyba najbardziej lubianych ciast. Ten przygotowywany przez Tadeusza Mullera przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Do jego przygotowania potrzebne będą: 4 jabłka, 300 g kaszy jaglanej do ugotowania, 70 g surowej kaszy jaglanej, 50 g mąki owsianej, 50 g rodzynek, 6 g cynamonu, 1 łyżka esencji waniliowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu wielokwiatowego i szczypta soli.
Szklankę kaszy namoczyć w garnku i wypłukać parę razy, zmieniając wodę. Namoczyć 10 min. i przelać na sitku wrzątkiem, aby pozbawić jej goryczy. Na szklankę kaszy wlać do garnka 2 szklanki wody i gotować kaszę na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Przykryć garnek i trzymać w cieple 20 min. Następnie ostudzić i kaszę rozdrobić widelcem na sypko. Na tarce zetrzeć jabłka, połączyć w misce z kaszą ugotowaną i surową, dodać mąkę owsianą, rodzynki, olej, cynamon, wanilię, miód, sól i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem lub innej dopasowanej do wielkości foremki. Na wierzchu ułożyć plastry jabłek posmarowane olejem z cynamonem. Piec 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.
Podawać z ubitym mlekiem kokosowym lekko posłodzonym.
W wersji wegetariańskiej zamiast oleju można użyć masła i zamiast mleka kokosowego – śmietany 36 proc. – czytamy na stronie Dzień Dobry TVN.
Wielkanoc 2022. Dorota Gardias — przepis na sałatkę śledziową
Dorota Gardias przygotowuje na Wielkanoc sałatkę śledziową. W rozmowie z Plejadą zdradziła, jak ją przygotowuje.
Solone śledzie drobno krojone, do tego sparzona cebula pokrojona w piórka, zalana gorącą wodą, do tego pokrojone jajka gotowane na twardo, sól i pieprz. Do tego robimy taki sosik, pół na pół śmietana i majonez
Wielkanoc 2022. Ewa Wachowicz — przepis na babkę wielkanocną
Ewa Wachowicz swego czasu udostępniła w sieci sprawdzonym przepisem na babkę wielkanocną. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 g mąki, 350 g cukru, 250 g masła, cztery jaja, szklankę mleka lub śmietany, trzy łyżki kakao, łyżkę proszku do pieczenia oraz cukier wanilinowy. A jak się ją przygotowuje?
Masło należy utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy »białej«, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta, bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wielkanoc 2022. Damian Kordas – przepis na ciasto cytrynowe
W domu Damiana Kordasa w Wielkanoc nie może zabraknąć ciasta cytrynowego. Do jego przygotowania potrzebujemy: 350 g mąki pszennej, pięć jajek, dwie cytryny, 200 g białego cukru, 200 g masła, 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, trzy tabliczki czekolady karmelowej, świeże maliny lub truskawki.
Masło utrzyj z cukrem, aż ten się rozpuści. Potem dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników. Cytryny sparz gorącą wodą i zetrzyj z nich skórkę, a z jednej wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do masy i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką podłużnej foremki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min. Gdy ciasto cię upiecze i wystygnie, polej je roztopioną karmelową czekoladą, a na wierzch ułóż maliny i truskawki — napisał na Instagramie.
Wielkanoc 2022. Pascal Brodnicki — babka wielkanocna
Pascal Brodnicki na Wielkanoc 2022 poleca babkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 420 g masła, 6 jajek, 300 g cukru deserowego, 2 cytryny, 30 g proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej, 30 g konfitury morelowej. Do przygotowania lukru: 300 g cukru pudru, 100 ml wody, kieliszek cytrynówki lub likieru limoncello oraz świeżą miętę do ozdobienia.
Rozpuść 400 g masła w garnku, a resztą nasmaruj foremkę na babkę. Jajka rozbijaj pojedynczo do mniejszej miseczki, do większej wlewaj całość – w niej wymieszaj jajka. Cały czas mieszając dodaj cukier, jajka muszą się ubić. Dokładnie sparzone i wyczyszczone cytryny obierz za pomocą zestera. Uzyskane nity (zesty) ze skórki lekko posiekaj i dodaj do jajek, dodaj także proszek do pieczenia. Całość ponownie mocno wymieszaj. Następnie partiami dodaj mąkę, mieszając. Gdy składniki są dobrze połączone, dodaj rozpuszczone masło i znów mieszaj. Przygotowane ciasto przelej do foremki. Babkę piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 – 50 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę w celu ostygnięcia. Teraz podgrzej konfiturę, aby wysmarować nią babkę z każdej strony. Następnie przygotuj lukier: przesiany cukier puder dodaj do garnka, wodę i cytrynówkę. Całość wymieszaj i rozpuść. Na wystudzoną babkę nałóż lukier, który już również ostygł. Babka w lukrze musi także chwilę poczekać, aby całość zastygła. Na sam koniec przystrój świeżą miętą i zestem z cytryny.
Wielkanoc 2022. Daria Ładocha — przepis na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa jest jednym z najprostszych dań, jakie możemy zaserwować, jednak nie zawsze wychodzi smaczna. Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem.
Marchewkę, pietruszkę, selera zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde. Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku w mundurkach. Jabłko obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz. Ogórki również. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
Banalnie proste, prawda?
Wielkanoc 2022. Robert Makłowicz – przepis na mazurka wielkanocnego
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że mazurek wielkanocny od Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas, który skradnie serca wszystkich gości. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, trzy żółtka i sól. Masę robi się ze 150 g cukru, czterech łyżek mleka, 150 g masła, 40 g kakao, dwóch żółtek i laski wanilii.
Z podanych składników mąki zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić pół godziny w lodówce i rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu, robiąc rant. Upiec na złoto — tłumaczył na YouTube.
A masa?
Na ogniu rozpuścić cukier z mlekiem, dodać kakao i gotować mieszając na wolnym ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć, odstawić, dodać masło, przemieszać, gdy trochę przestygnie dodać żółtka, wanilię oraz nieco soli i ucierać, aż masa zgęstnieje i nieco zblednie. Jaszcze ciepłą wylać na podpieczony spód i zostawić mazurek do wystygnięcia.
Wielkanoc 2022. Michel Moran — przepis na tartę wielkanocną
Michel Moran nie wyobraża sobie świąt bez tarty wielkanocnej. Oto składniki: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, trzy jajka, dwa żółtka, 300 g świeżego łososia, 150 g łososia wędzonego, świeża bazylia, 50 g suszonych pomidorów, 25 g czarnych oliwek, 200 ml mleka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, parmezan, oliwa. Zaczynamy od przygotowania farszu.
Świeżego łososia połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. […] Gdy przestygnie, rozdrobnij go [łososia] za pomocą widelca i połącz z pokrojonym w kostkę świeżym łososiem. Suszone pomidory pokrój na paseczki, a oliwki w grube plastry. Wszystko razem wymieszaj.
Teraz czas na przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę przełóż do misy miksera. Zacznij mieszanie za pomocą końcówki do ucierania. Po kawałku dodawaj zimne masło. Na koniec dodaj jedno jajko i zmiksuj do połączenia składników (…). Jeśli ciasto nie sklei się dobrze, dodaj jeszcze nieco zimnej wody. Kiedy będzie gotowe, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z lodówki, rozwałkuj (podsypując mąką) i wyłóż nim formę do tarty.
Na koniec masa jajeczna:
Śmietanę zmiksuj z mlekiem, dwoma jajkami i dwoma żółtkami. Dodaj garść listków bazylii, pokrojonej na grubsze paski, a także nieco pieprzu i soli. Na ciasto wyłóż składniki nadzienia. Rozprowadź je równo po całej powierzchni tarty. Następnie zalej gotową masą jajeczną. Tartę wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. W połowie pieczenia posyp ją startym parmezanem. Gdy wierzch się zrumieni, tarta jest gotowa — napisał Michele.
Wielkanoc 2022. Mateusz Gessler — przepis na pasztet wegetariański
Mateusz Gessler zdradził, że niegdyś robił pasztet wegetariański z soczewicy. Czarną soczewicę należy moczyć przez dwie godziny. Następnie na 30 min wrzucamy ją do garnka, w którym gotujemy ją z dwiema pietruszkami, dwiema marchewkami, czerwoną cebulą, potem i selerem. Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, a następnie wrzucamy je do wywaru.
Następnie należy wszystko zmiksować i doprawić łyżeczką rozmarynu, białego pieprzu, łyżką czerwonej papryki suszonej, sproszkowaną gałką muszkatołową oraz kilkoma gramami mąki owsianej i skrobi ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do foremki. Masę można przełożyć m.in. bakaliami. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wielkanoc 2022. Anna Lewandowska — przepis na domowy majonez
Niegdyś było to tradycją, dziś jest rzadkością. Anna Lewandowska zdradziła, jak przygotować pyszny, domowy majonez. Potrzebujemy: dwa jajka (w pokojowej temperaturze), 600 ml oleju roślinnego, dwie łyżeczki musztardy dijon, sok z cytryny lub ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, a w trakcie dolewać olej.
Wielkanoc 2022. Anna Starmach — przepis na mazurka malinowego
Anna Starmach przygotowała w tym roku dla swoich fanów wyjątkową propozycję. Mowa o mazurku malinowym. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie!
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru pudru, 120g zimnego masła, w kawałeczkach, 2 jajka
Masa:
Śmietanka 200 ml, Mascarpone 250 g, Łyżka cukru pudru, 4 łyżki konfitury malinowej + 100 ml konfitury malinowej, płatki migdałów — napisała na Instagramie
Co dalej?
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, gotowe ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez godzinę lub dłużej.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do foremki, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w 170 stopniach. Powinno się lekko zarumienić 🙂
Aby przygotować masę, śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, na koniec dodaj konfiturę, wymieszaj
Upieczony spód posmaruj konfiturą malinową, na nią wyłóż masę z mascarpone.
Mazurek udekoruj migdałami i świeżymi malinami, możesz też dodać gwiazdki z bezy włoskiej.
Mmmm, aż ślinka cieknie.
Wielkanoc 2022. Ewa Chodakowska — przepis na mazurka z masłem orzechowym
Mazurek w wydaniu Ewy Chodakowskiej to niezwykła uczta dla podniebienia, a przy tym świetna alternatywa dla osób na diecie.
Składniki: 2 łyżki płatków migdałów, 5 łyżek płatków gryczanych, łyżka miodu pszczelego, 2 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki masła migdałowego bez soli, 1/5 szklanki soku ze świeżej pomarańczy, 1/3 pomarańczy, 2 kratki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Migdały zmiel z płatkami. Do masy dodaj olej i miód i 3 łyżki wody. Wmieszaj na jednolitą masę. Jeżeli będzie za gęste dodaj troszkę wody. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto w blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 150’C. Pilnuj aby się nie przypalił. Masło wymieszaj z sokiem tak aby powstała jednolita masa. Na ostudzonym spodzie rozsmaruj masę z masła migdałowego. Następnie pomarańczę obierz dokładnie z błonek i rozłóż na mazurku. Na wierzchu posyp tartą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wielkanoc 2022. Anna Dec — przepis na jajka w chmurze
Anna Dec poleca banalnie proste jajka na chmurce. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 jajka, 2 łyżki startego parmezanu, pastę z awokado i chleb tostowy.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Oddzielić żółtka od białek i przełożyć każe z żółtek do osobnego naczynia. Ubić białka ze szczyptą soli i startego parmezanu. Na papierze do pieczenia uformować chmurki z białek z dziurką w środku na żółtko. Wstawić jajka do piekarnika na ok. 6 minut. Pod koniec położyć obok jajek chleb tostowy, żeby się podpiekł. Jajka doprawić ulubionymi składnikami. Kromki pieczywa wysmarować pastą z awokado i położyć na nich jajka — tłumaczyła na Instagramie.
Które z powyższych dań pojawi się na waszym stole?