w

Sandra Kubicka zdradziła przepis na wegetariański rosół! To płynna rozkosz, która rozpieści twoje podniebienie

Przepis na wegetariański rosół od Sandry Kubickiej - fot. Canva, Instagram @sandrakubicka
Przepis na wegetariański rosół od Sandry Kubickiej - fot. Canva, Instagram @sandrakubicka

Coraz więcej osób wybiera wegetarianizm i weganizm. Rezygnacja z mięsa nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych smaków i tradycyjnych potraw. Sandra Kubicka w swojej kuchni przygotowuje sycący wegetariański rosół, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przekonaj się, jak łatwo i smacznie można przygotować wegetariańską wersję tego klasycznego dania!

Rosół to jedno z tych dań, które kojarzy się Polakom z domem, rodzinnym ciepłem i tradycją. To aromatyczne, pełne smaku danie, które doskonale sprawdza się zarówno w chłodne dni, jak i podczas przeziębienia. Rosół jest jednym z symboli polskiej kuchni, a jego przygotowanie ma długą historię i wielowiekowe tradycje.

Składniki rosołu są stosunkowo proste i łatwo dostępne, co sprawia, że to danie jest popularne i często gotowane w polskich domach. Głównym składnikiem rosołu jest zazwyczaj mięso, często kurczak, wołowina lub wieprzowina, ale nie koniecznie. Sandra Kubicka, która jest wegetarianką, serwuje rosół w wersji wegańskiej. Jak przygotować taką zupę?

Przepis na wegetariański rosół od Sandry Kubickiej

Rosół ma wiele zalet zdrowotnych. Jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga układ odpornościowy. Ponadto, picie ciepłego rosołu może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, a jesień sprzyja łapaniu chorób wszelkiej maści. Dlatego niezależnie od okazji, warto sięgnąć po kubek gorącego wywaru i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i aromatem.

Sandra, przystępując do gotowania rosołu, najpierw przygotowuje sobie duży garnek, do którego wrzuca:

  • włoszczyznę
  • ekologiczne kostki bulionu warzywnego 3-4
  • ziele angielskie (duuużo)
  • liście laurowe (duuużo)
  • przypaloną cebulę
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Kubicka podkreśliła, że bardzo lubi aromatyczne potrawy, dlatego dodaje dużo przypraw. Wiele osób pytało, jak to możliwe, że po powierzchni pływają oczka tłuszczu. Okazuje się, że w trakcie gotowania dodaje kilka kropel oliwy z oliwek.

„Rosołek” gotuje się na średnim ogniu. Im dłużej, tym lepiej i tym będzie „mocniejszy”, my lubimy takie 3-4 godziny. Patrzę czy jest już tzw. pianka i jak jest to dolewam extra virgin olive, to ten trick na „oczka”.

Po ugotowaniu wykłada na talerz makaron bezglutenowy, zalewa go wegańskim rosołem i doprawia jeszcze świeżym pieprzem. Skusicie się?

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Magda Kwiatkowska

Fotograf amator, wielka fanka kryminałów i literatury fantasy. Niespełniona pisarka, która od najmłodszych lat marzy o tym, by wydać własną książkę. Bez opamiętania śledzę to, co obecnie dzieje się w świecie show-biznesu, by odsłaniać przed wami kolejne sekrety gwiazd.

Chcesz zadać mi jakieś pytanie? Wyślij e-mail na adres magda@chaosmedia.pl

Maryla Rodowicz - fot. Kurnikowski/AKPA

Maryla Rodowicz

Anita Nowicka - fot. vod.tvp.pl

Anita z „Sanatorium miłości” podpadła widzom, mówiąc o pieniądzach. Wyjawiła wysokość swojej emerytury. Gwiazdy mogą jej pozazdrościć