Orientalne smaki na dobre zagościły i na polskich stołach. Ostatnio coraz popularniejsza staje się kuchnia koreańska. Jest ona zróżnicowana, pełna aromatów i przypraw i wbrew pozorom łatwa. Oto kilka przepisów, które zachwycą swoim smakiem i sprawdzą się idealnie zarówno na obiad, jak i na imprezy.
Kuchnia koreańska nie jest jeszcze tak popularna w Polsce, jak japońska czy chińska. Jednak coraz więcej lokali pojawia się na gastronomicznej mapie kraju, oferujących bogaty wybór dań koreańskich. Większość z łatwością można przygotować w domu, ponieważ składniki kupimy w supermarketach, sklepach internetowych czy kuchniach świata.
Tteokbokki
To jedno z najpopularniejszych dań koreańskiego street foodu. Podobno na terenie Korei było już obecne w czasach dynastii Joseon, czyli około XIV wieku. To nic innego, jak kluski ryżowe w sosie. Jednak wersji podania jest wiele.
Do najczęściej występujących są tteokbokki w czerwonym, ostrym sosie. Można jednak podać je także w zupie czy łagodnym sosie serowym. Sam kluski z kolei można zrobić w domu albo kupić gotowe.
Kluski należy namoczyć we wrzątku, aż zmiękną. Można je także ugotować. W tym czasie przygotowujemy warzywa i sos. W najpopularniejszej wersji dodajemy pokrojoną kapustę pekińską lub pak choi, cebulę, marchew i pieczarki do sosu. Wszystko razem dusimy, aż zmięknie i dodajemy kluski. Posypujemy na koniec sezamem i szczypiorkiem i można zajadać.
Sos:
-2 łyżki pasty gochujang
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka cukru trzcinowego
-1 saszetka dashi (można też pominąć)
-¼ szklanki wody
Proporcje można zmieniać w zależności od tego, jak gęsty czy jak ostry sos chcemy osiągnąć. Do mieszanki można dodać także trochę oleju sezamowego i sezamu do smaku oraz płatków gochugaru (ostrej koreańskiej papryki).
Bibimbap
Kolejnym popularnym daniem jest bibimbap, czyli dosłownie wymieszany ryż. To szybka i prosta potrawa, która nasyci jako danie obiadowe oraz nada się na posiłek na imprezę czy rodzinne spotkanie.
Składniki — tu jest spora dowolność, ponieważ w zasadzie można dodać, co się chce. Baza opiera się na ryżu, warzywach, mięsie i sosie. Nierozłącznym elementem jest też jajko — może być to surowe żółtko lub tzn. sunny egg.
Najpopularniejsze elementy bibimbapu:
- Ryż
- Smażone mięso mielone
- Szpinak
- Marchewka
- Ogórek szklarniowy
- Tofu
- Cukinia
- Sałata
Przygotowanie mięsa:
Mięso najczęściej robione jest, jak na bulgogi. Do mielonego mięsa dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, pieprz, sól i można też cukier trzcinowy. Całość smażymy.
Warzywa kroimy w słupki lub plasterki. Szpinak blanszujemy z czosnkiem i olejem sezamowym, marchew gotujemy i kroimy, a cukinię i tofu podsmażamy. W międzyczasie gotujemy też ryż. Wszystkie elementy wykładamy po trochę na ryż, a na wierzchu układamy usmażone jajko sadzone i posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Gotowe.
Hot pot
To, co wielu może zaskoczyć, w kuchni koreańskiej królują zupy. Jest ich mnóstwo do wyboru, choć najczęściej różnią się wyglądem i przygotowaniem od europejskich. Hot poty polegają na tym, by gotować dodatki w bulionie na bieżąco. Wtedy trochę wywaru i poszczególne dodatki wybiera się do miseczki, by je zjeść. Do tego najczęściej podaje się miseczkę ryżu i przystawki, jak kimchi, ciasto rybne, marynowane warzywa czy blanszowany szpinak.
Hot poty to dania, którymi najczęściej dzieli się z innymi. Duży garnek gotuje się na kuchence gazowej lub elektrycznej na stole i danie przygotowuje na bieżąco na oczach wszystkich. To, jaki bulion ugotujemy i jakie dodatki dodamy do niego, są dowolne. Te powinny być ładnie układane porcjami w wywarze. Danie wygląda estetycznie i apetycznie i jest także formą miłego spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi.