Racuchy były hitem za czasów naszych babć, ale ponownie powróciły do łask jakiś czas temu. Początkowo danie wykonywane było z mąki gryczanej, dziś placki mają zupełnie inną formę. Wersow ma swój własny, szybki przepis na ten słodki deser.
Wersow znana jest jako influencerka i piosenkarka. W mediach społecznościowych dzieli się chętnie życiem zawodowym i prywatnym. Nie tylko jednak sukcesami się chwali, ale także przydatnymi poradami i przepisami na co dzień.
Influencerka ma swoje sprawdzone sposoby na szybki obiad czy zdrowe przekąski, ale też na małe co nieco na słodko. Pokazała, jak przygotowuje racuchy, a fani pokochali ten przepis. Jest szybki, prosty i nie wymaga dużej liczby składników.
Przepis na racuchy Wersow
Influencerka pokazała prosty sposób na przygotowanie racuchów. To świetna alternatywa dla pączków i drożdżówek, którą z łatwością przygotujemy samodzielnie w domu.
Będziemy potrzebować: oleju do smażenia, sody oczyszczonej, cukru pudru, mąki uniwersalnej, jabłek, jajka, mleka, cynamonu i cukru wanilinowego.
Na początku myjemy jabłka i obieramy, a następnie kroimy w dość grube plastry. Wycinamy środki z pestkami i posypujemy owoce cynamonem. Do dużej miski przesiewamy szklankę mąki, dodajemy szklankę mleka i jedno jajko. Do tego wsypujemy opakowanie cukru wanilinowego i jedną łyżkę sody oczyszczonej. Do masy dodajemy trochę cynamonu. Całość miksujemy na gładką masę, a następnie łączymy z jabłkami, zanurzając owoce partiami, a nie wszystkie na raz. Inaczej plastry mogą się połamać.
W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy po kolei każdy kawałek jabłka obtoczony w cieście i wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć placki z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego! Jakie desery uwielbiacie?