Jesień to idealny czas na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców, a gruszki są jednym z najbardziej aromatycznych darów natury tego okresu. Dzięki swojej soczystości i delikatnemu smakowi stanowią doskonałą bazę do deserów. Ewa Wachowicz wykorzystuje je m.in. do przygotowania gruszek pod owsianą kruszonką. Skusicie się?
Jesień to pora roku, która obdarza nas obfitością pysznych owoców i warzyw, a jednym z najbardziej charakterystycznych smaków tego okresu są gruszki. Te soczyste owoce są nie tylko doskonałe same w sobie, ale również idealne do wykorzystania w różnych przepisach na smakowite desery.
Spożywanie gruszek niesie za sobą wiele plusów. Owoce te są m.in. bogate w błonnik, który poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz tego są źródłem witaminy C, K, B2, B3 oraz potasu, a te m.in. poprawiają kondycję skóry oraz wpływają na układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obniżają również ciśnienie krwi, cholesterol i przeciwdziałają zaparciom, a to zaledwie krótka lista pozytywów.
Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowy jesienny deser z gruszkami pod owsianą kruszonką, który zachwyci Waszą rodzinę i gości swoim aromatem i smakiem. Przygotujcie się na kulinarne doznania i zanurzcie się w świat aromatycznych gruszek, które w tym deserze odgrywają główną rolę.
Przepis na gruszki pod owsianą kruszonką
Ten deser, choć banalnie prosty, zachwyci niejednego smakosza. Do przygotowania gruszek pod owsianą kruszynką potrzebujemy:
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
Składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 150 g maki
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
Opcjonalnie:
- lody waniliowe
- orzechy włoskie
Ewa Wachowicz krok po kroku opisała, jak należy przygotować ten smakowity i banalnie prosty deser.
Na początku zabieramy się za kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypujemy płatki owsiane i wszystko siekamy. Gdy składniki się ze sobą połączą, przekładamy je do woreczka i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Teraz czas na kolejny krok. Na patelni topimy cukier trzcinowy. Gruszki przekrój, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do karmelu. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Gdy puszczą sok, przełóż je do przygotowanych wcześniej kokilek. Posyp posiekanymi drobno orzechami oraz kruszonką, którą możesz rozdrobnić palcami lub zetrzeć na tarce.
Gruszki pod owsianą kruszonką piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra). Deser serwuj z lodami waniliowymi.