w

Gruszki pod owsianą kruszonką Ewy Wachowicz. Jesienny rarytas z kuchni Mistrzyni Smaku

Ewa Wachowicz, gruszki pod owsianą kruszonką - fot. Instagram @ewawachowicz, Canva
Ewa Wachowicz, gruszki pod owsianą kruszonką - fot. Instagram @ewawachowicz, Canva

Jesień to idealny czas na cieszenie się bogactwem sezonowych owoców, a gruszki są jednym z najbardziej aromatycznych darów natury tego okresu. Dzięki swojej soczystości i delikatnemu smakowi stanowią doskonałą bazę do deserów. Ewa Wachowicz wykorzystuje je m.in. do przygotowania gruszek pod owsianą kruszonką. Skusicie się?

Jesień to pora roku, która obdarza nas obfitością pysznych owoców i warzyw, a jednym z najbardziej charakterystycznych smaków tego okresu są gruszki. Te soczyste owoce są nie tylko doskonałe same w sobie, ale również idealne do wykorzystania w różnych przepisach na smakowite desery.

Spożywanie gruszek niesie za sobą wiele plusów. Owoce te są m.in. bogate w błonnik, który poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Oprócz tego są źródłem witaminy C, K, B2, B3 oraz potasu, a te m.in. poprawiają kondycję skóry oraz wpływają na układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obniżają również ciśnienie krwi, cholesterol i przeciwdziałają zaparciom, a to zaledwie krótka lista pozytywów.

Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowy jesienny deser z gruszkami pod owsianą kruszonką, który zachwyci Waszą rodzinę i gości swoim aromatem i smakiem. Przygotujcie się na kulinarne doznania i zanurzcie się w świat aromatycznych gruszek, które w tym deserze odgrywają główną rolę.

Przepis na gruszki pod owsianą kruszonką

Ten deser, choć banalnie prosty, zachwyci niejednego smakosza. Do przygotowania gruszek pod owsianą kruszynką potrzebujemy:

  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 150 g maki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła

Opcjonalnie:

  • lody waniliowe
  • orzechy włoskie

Ewa Wachowicz krok po kroku opisała, jak należy przygotować ten smakowity i banalnie prosty deser.

Na początku zabieramy się za kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy cukier trzcinowy i zimne masło. Wsypujemy płatki owsiane i wszystko siekamy. Gdy składniki się ze sobą połączą, przekładamy je do woreczka i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

Teraz czas na kolejny krok. Na patelni topimy cukier trzcinowy. Gruszki przekrój, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do karmelu. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Gdy puszczą sok, przełóż je do przygotowanych wcześniej kokilek. Posyp posiekanymi drobno orzechami oraz kruszonką, którą możesz rozdrobnić palcami lub zetrzeć na tarce.

Gruszki pod owsianą kruszonką piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie góra). Deser serwuj z lodami waniliowymi.

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Magda Kwiatkowska

Fotograf amator, wielka fanka kryminałów i literatury fantasy. Niespełniona pisarka, która od najmłodszych lat marzy o tym, by wydać własną książkę. Bez opamiętania śledzę to, co obecnie dzieje się w świecie show-biznesu, by odsłaniać przed wami kolejne sekrety gwiazd.

Chcesz zadać mi jakieś pytanie? Wyślij e-mail na adres magda@chaosmedia.pl

Weronika Rosati - fot. Instagram @weronikarosati

Weronika Rosati odsłania ciało na plaży. Aktorka miała wyjątkowe towarzystwo (FOTO)

Magda Gessler, Książulo - fot. Kurnikowski/AKPA, Instagram @ksiazulo

Popularny YouTuber odwiedził restaurację Magdy Gessler i mocno się zawiódł?! Za schabowego zapłacił 86 złotych! (WIDEO)