Idąc na zakupy, stajemy przed ogromną ilością produktów. Czytanie etykiet może pomóc w wyborze tego, co najlepsze dla naszego zdrowia. Na co powinniśmy zwrócić uwagę i jak interpretować informacje nadrukowane na nich?
Kiedy stajemy przed półką sklepową, wybierając produkty spożywcze, często nie zdajemy sobie sprawy, że to, co widzimy na etykietach, może mieć ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Często producenci używają sprytnych trików marketingowych, aby sprawić, że ich produkty wydają się zdrowsze lub bardziej naturalne, niż są w rzeczywistości. Dlatego tak ważne jest umiejętne czytanie etykiet i zrozumienie, co się na nich znajduje. Oto kilka kluczowych kroków, które mogą pomóc Ci unikać ukrytych niebezpieczeństw i podejmować bardziej świadome wybory żywieniowe.
Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety na produktach?
Składniki
Zanim sięgniesz po produkt spożywczy, warto spojrzeć na listę składników znajdującą się na etykiecie. Wymienione są w kolejności malejącej, co oznacza, że składnik, który jest na początku listy, jest używany w największej ilości, podczas gdy ten na końcu listy jest używany w najmniejszej ilości. Zwracaj uwagę na nazwy, których nie możesz wymówić lub zrozumieć, ponieważ mogą to być sztuczne dodatki, konserwanty lub substancje chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Wartości odżywcze
Kolejnym ważnym elementem na etykiecie jest tabela wartości odżywczych. Sprawdź wartość kaloryczną, zawartość tłuszczu, węglowodanów, białka, oraz innych składników odżywczych. Unikaj produktów, które mają wysoką zawartość tłuszczu trans, nasyconego, cukru czy soli. Zamiast tego, wybieraj produkty bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Porcje
Często na etykiecie znajdziesz informacje dotyczące porcji i ilości zawartości w jednej porcji. Upewnij się, że zrozumiesz, ile kalorii i składników odżywczych spożywasz w jednej porcji, a nie w całym opakowaniu. Nie daj się zwieść pozornie niskiej zawartości kalorii lub tłuszczu na porcję, jeśli gramatura produktu jest wskazana dla więcej niż jednej osoby.
Sztuczne dodatki
Zwróć uwagę na dodatki i składniki przetworzone, które mogą być ukryte w produktach spożywczych. Substancje takie jak sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku czy substancje słodzące mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Staraj się unikać produktów, które zawierają długie listy sztucznych dodatków.
Niezdrowe, ukryte składniki
Niektóre składniki mogą być niebezpieczne dla zdrowia, nawet jeśli nie są oczywiste na pierwszy rzut oka. Na przykład, zawartość wysokiego fruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS) może być szkodliwa dla zdrowia serca i przyczyniać się do otyłości, a sztuczne słodziki mogą być powiązane z problemami zdrowotnymi, takimi jak migrena czy choroby układu pokarmowego.
Data ważności
Warto nauczyć się poprawnie interpretować datę ważności produktu. W zależności od rodzaju produktu, na opakowaniu znajduje się termin przydatności albo data minimalnej trwałości. Jeśli na etykiecie widnieje napis „najlepiej spożyć przed” to należy go bezwzględnie przestrzegać. Po tym czasie produkt może tracić składniki odżywcze bądź mogą zacząć się w nim rozwijać szkodliwe drobnoustroje.
Natomiast jeśli na opakowaniu widnieje „najlepiej spożyć do”, jest znacznie większa szansa, że jeśli spożyjesz go kilka dni po terminie, to nie zaszkodzi twojemu zdrowiu.
Pamiętaj, że producenci często używają w reklamach takich słów jak „naturalny”, „zdrowy” czy „bez dodatku cukru”, aby przyciągnąć uwagę konsumentów. Sprawdź, czy te twierdzenia są prawdziwe, czy też tylko chwytem marketingowym. Czytaj etykiety z uwagą i podejmuj świadome decyzje.
Bądź na bieżąco z nowinkami ze świata show-biznesu i zaobserwuj nasze profile w mediach społecznościowych. Pantofelek.pl jest na Facebooku, Instagramie, Threads, TikToku, Twitterze i YouTube. Jeżeli nie chcesz niczego przegapić, koniecznie zostaw obserwację w Google News.