Chociaż każdy wie, że warzywa to samo zdrowie, wielu ludzi włącza je do diety tylko z poczucia obowiązku. Są też tacy, którzy mimo wszystko z nich rezygnują, argumentując tę decyzję tym, że nie lubią warzyw lub nie mają czasu ich przyrządzać. Przygotowaliśmy dziś dla was kilka kreatywnych sposobów, jak przemycić kolory natury do codziennej diety bez nudy.
Włączanie warzyw do swoich posiłków jest niezwykle ważne. Są one bogate w składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie i pomagają w walce z chorobami. Ze względu na niską zawartość kalorii, są również korzystne w celu kontrolowania wagi.
Eksperci zalecają, by dorośli jedli kilka porcji warzyw każdego dnia. W rzeczywistości ludzie często mają problem ze zjedzeniem nawet jednej. Wiele osób nie wie, jak przyrządzić je tak, by było smacznie. Dlatego właśnie przedstawiamy kilka sposobów na urozmaicenie diety.
Kreatywne sposoby na wprowadzenie warzyw do codziennej diety
Skoncentruj się na jednym posiłku na raz
Jeśli z góry narzucisz sobie, że musisz jeść warzywa przy każdym posiłku, szybko się zniechęcisz. Na początek pomyśl, co zdrowego dodasz do śniadania. Spędzisz resztę dnia, wiedząc, że już na początku zjadłeś trochę zieleni, i być może będzie to motywacją do kontynuowania zdrowego nawyku.
Zblenduj je w smoothie
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie przepadają za smakiem warzyw, idealnym rozwiązaniem będzie zblendowanie je do porannego smoothie. Do takiego koktajlu możesz dodać wszystko, co chcesz, a przy odpowiednich proporcjach, nawet tego nie poczujesz. Najchętniej wybieraną „zieleniną” w tym celu jest szpinak. Gdy połączysz go z jabłkiem lub bananem, jedyną oznaką obecności warzywa będzie zielone zabarwienie napoju.
Próbuj nowych smaków
Dobrą opcją dla niejadków będzie również spróbowanie nowych warzyw. Na pewno widziałeś w markecie lub na rynku produkty, których dotąd nie znałeś. Może znajdziesz opcję, którą naprawdę pokochasz, co jest lepsze niż zmuszanie siebie do jedzenia tych, które cię po prostu nie przyciągają.
Sięgaj po umyte lub pokrojone warzywa
Jeśli powodem twojej niechęci do warzyw jest czas, który musisz poświęcić na przygotowanie ich, mamy rozwiązanie. Obecnie wiele sklepów oferuje warzywa gotowe do spożycia od razu po otworzeniu opakowania. Nie jest to najtańsza opcja, ale sprawdzi się dla osób żyjących w ciągłym biegu.
Zdrowe przekąski
Możesz wykorzystać warzywa do przygotowania przekąsek na wieczór filmowy. Zapatrzony w szklany ekran nawet nie zauważysz, że jesz coś zdrowego, zamiast tłustych chipsów czy popcornu. Chipsy można zrobić z batatów, marchewki, a nawet z buraków. Odpowiednio przyprawione smakują przepysznie.
Zupy krem
Zblendowane zupy są świetnym wyborem w okresie jesienno-zimowym. Możesz wrzucić do wywaru praktycznie wszystkie warzywa, które akurat masz pod ręką. Wystarczy gotować je, aż zmiękną, a potem zblendować na gładką masę. Można podawać taką zupę z grzankami czosnkowymi.
Pesto warzywne lub hummus
Możesz samodzielnie zrobić warzywne pesto lub hummus. Sprawdzą się świetnie do smarowania chleba, ale nie tylko. Pokrojona w paski marchewka lub ogórek smakują pysznie, gdy macza się je w hummusie.
Warzywa w sosie
Dobrym sposobem na przemycenie warzyw do obiadu będzie dodanie ich do sosu. Można je zblendować albo pokroić na małe kawałeczki. Zmiksowanie ich zagęści sos, co dla wielu osób będzie dużym plusem. Sprawdzą się tutaj marchewki, dynia, bataty czy buraki.
Przeczytaj również: Chcesz być aktywna fizycznie, ale nie lubisz biegać? Postaw na POWER WALK! Pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu