w

Książę Lubomirski ujawnił, jakie potrawy pojawią się na wigilijnym stole polskiej rodziny arystokratycznej. Przepisy sprzed czterech wieków mogą zaskoczyć!

Książę Jan Lubomirski, Helena Mańkowska - fot. Instagram @princelubomirski foundation
Książę Jan Lubomirski, Helena Mańkowska - fot. Instagram @princelubomirski foundation

Kolacja wigilijna zbliża się wielkimi krokami. Według tradycji wśród dwunastu postnych potraw powinny znaleźć się m.in. karp i pierogi. Każda rodzina ma jednak własne zwyczaje. Jak wygląda Wigilia u polskiej arystokracji? Książę Lubomirski uchylił rąbka tajemnicy.

Książę Jan Eugeniusz Lubomirski-Lanckoroński pochodzi z rodu książęcego Lubomirscy herbu Drużyna. Z wykształcenia jest prawnikiem. Ukończył studia na Uniwersytecie Jagiellońskim. Studiował również w Londynie i Barcelonie. Jest członkiem Rad Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Łazienki Królewskie w Warszawie, mecenasem Festiwalu im. Księcia Władysława Lubomirskiego, członkiem Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego i kapituły Strażnika Pamięci.

Prywatnie przez dwanaście lat był mężem jednej z najbogatszych Polek, Dominiki Kulczyk, z którą ma dwoje dzieci: Jeremiego Sebastiana oraz Weronikę Konstancję. Ich małżeństwo zakończyło się 2013 roku. W 2020 roku Lubomirski ożenił się z Heleną Mańkowską. Wspólnie mają córeczkę Elisabeth Helene.

Potrawy wigilijne u polskiej arystokracji

Książkę Lubomirski z żoną chętnie kultywują stare tradycje. Dlatego właśnie ich zwyczaje mogą się różnić od tych typowych dla polskich rodzin. Małżeństwo zdradziło, jak wygląda ich stół wigilijny. Niektóre z potraw mogą zaskoczyć.

Nasza tradycja odnośnie potraw sięga cztery wieki wstecz. W rodzinie Lubomirskich powstała pierwsza polska książka kucharska (…) pod tytułem Compendium ferculorum albo zebranie potraw. Są to 333 przepisy na potrawy mięsne, rybne, mleczne, pasztety, torty i ciasta. Niektóre z nich byłyby dziś trudne do zrealizowania, no, chyba że dysponujemy ogonami bobra, chrapami łosia, mięsem z głuszca lub cietrzewia… Ulubionym bohaterem przepisów Czernieckiego był kapłon – kastrowany i tuczony kogut, na którego przyrządzenie podaje kilkadziesiąt przepisów – mówił książę w rozmowie z Vivą.

Przodkowie Lubomirskiego otrzymali zgodę kościoła na zerwanie z tradycją. Nie przestrzegają zwyczaju postnej wigilii.

Wigilia w Polsce tradycyjnie jest postna, więc jako zabawną ciekawostkę dodam, że nasza rodzina od paru wieków elegancko obchodziła tę zasadę, a Kościół się z tym zgadzał, mianowicie podawaliśmy ogony bobrze, dlatego że są pokryte łuską i mogą być traktowane jako ryba – mówił.

W zeszłym roku oprócz tradycyjnych polskich dań, na stole Lubomirskich pojawiły się też potrawy międzynarodowe m.in. kuchni francuskiej.

Bobrów nie będzie, ale w pierwszy dzień świąt sama przygotuję francuską tradycyjną potrawę – indyka faszerowanego jadalnymi kasztanami. Na deser bûche de Noël, tradycyjne ciasto francuskie w kształcie polana drewna, czyli biszkopt z kremem maślanym o smaku orzecha laskowego, Grand Marnier lub kawy – opowiadała hrabina.

Spróbowalibyście tych potraw?

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Napisane przez Kamila Kolińska

Prywatnie jestem miłośniczką książek i dumną posiadaczką trzech cudownych psów. Chętnie śledzę świat celebrytów i cieszę się, że mogę dostarczać Wam najnowsze informacje i plotki z show-biznesu.
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na adres kamila@pantofelek.pl

Życzenia na Boże Narodzenie 2023

Życzenia na Boże Narodzenie 2023. Oficjalne, mądre, krótkie, śmieszne

Program TV 25 grudnia

Program telewizyjny na pierwszy dzień świąt. Co obejrzeć na TVP1, TVP2, Polsat i TVN 25 grudnia?