Wielkanoc tuż tuż, więc to ostatni moment, by podszkolić nieco swoje maniery. Jeśli nie chcesz zaliczyć żadnej wpadki przy Wielkanocnym stole, którą później będzie wspominała cała rodzina, dowiedz się, jak poprawnie jeść jajka. Irena Kamińska-Radomska przygotowała dla internautów kilka praktycznych porad.
Nie da się ukryć, że podczas większych, rodzinnych spotkań, zaliczenie wpadki przy stole jest wysoce prawdopodobne. Czasami pojawiają się na nim potrawy, których dotąd nie jedliśmy i nie wiemy, jak się za nie zabrać. Innym razem zastanawiamy się, czy aby na pewno do tego dania należy używać widelca i noża? A może lepiej wspomóc się łyżką? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące manier najlepiej szukać u ekspertów, a w Polsce tym mianem cieszy się znana z Projekt Lady, Irena Kamińska-Radomska.
Jak poprawnie jeść jajka?
Wielkanoc to święto, które wielu osobom kojarzy się z apetycznie pachnącymi babkami i mazurkami oraz gorącym żurem w chlebie. Nie da się jednak ukryć, że prawdziwym królem na świątecznym stole są… jajka! Choć jadamy je na co dzień i wydaje się, że nie ma w tym większej filozofii, może się okazać, że do tej pory używaliśmy do nich np. nieodpowiednich sztućców.
Irena Kamińska-Radomska chętnie uczy dobrych manier swoich obserwatorów na Instagramie. Tym razem przygotowała dla nich wideo z trzema sposobami jedzenia jajek. Okazuje się, że sposób ich konsumowania zależny jest od tego, jak są serwowane.
Zacznę od jajka na twardo, czy to z majonezem, czy bez. Mogę posłużyć się dwoma sztućcami, ale zgodnie z etykietą, mogę zjeść to jajko samym widelcem. Drugi sposób: jedzenie jajecznicy. Nie rzucajmy się na jajecznicę z nożem i widelcem, bo tutaj nie ma nic do krojenia. I trzeci sposób: jajko na miękko. Konia z rzędem temu, kto potrafi pięknie odciąć czubek nożem, bez tego, żeby tu nie znalazły się jakieś skorupki. No i zjadamy oczywiście łyżeczką nie srebrną. Drugi sposób jest bardziej popularny. Nie używam noża, tylko rozbijam jajko, obieram ze skorupki, no i potem zjadam łyżeczką.
Na tym jednak nie koniec! Kiedy do jedzenia jajek powinno użyć się noża?
Od niemal wszystkich zasad bywają wyjątki.
Kiedy jemy jajka na twardo na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem.
Podobnie będzie z jajecznicą z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie.
Dlaczego jajek nie powinno się jeść srebrną łyżeczką? W ubiegłorocznym nagraniu Irena tłumaczyła, iż po niej w ustach zostaje metaliczny posmak, a srebro robi się czarne. Wiedzieliście o tym?