w ,

Potrawy od Magdy Gessler na święta? Od cen może zaboleć głowa. 10 uszek za 70 zł. Drogo? Tak prezentuje się menu „U Fukiera”

fot. Instagram

Jeśli nie macie ochoty gotować na święta i chcielibyście zaopatrzyć się w dania Magdy Gessler, musicie liczyć się z poważnymi wydatkami. Sprawdziliśmy, o ile w porównaniu w zeszłym rokiem wzrosły ceny w restauracji prowadzącej „Kuchennych rewolucji”.

Tegoroczne święta z pewnością będą najdroższymi od wielu lat. Jak się okazuje, inflacja nie odpuszcza także warszawskiej restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”, która zaktualizowała cennik specjalnego menu na nadchodzące święta.

Jak możemy dowiedzieć się na stronie słynnej restauracji, nie tylko wzrosły ceny, ale czasem zmalały również porcje potraw. Podczas gdy rok temu za sześć pierogów z kapustą i prawdziwkami trzeba było zapłacić 42 zł, obecnie należy przygotować 51 zł, a porcja to pięć pierogów. Za dziesięć uszek do barszczu musimy natomiast zapłacić aż 70 zł.

„U Fukiera” wszystko drożeje

Wzrosty cen nie ominęły także innych wigilijnych dań. Kompot „jak w domu u mamy” zdrożał z 40 zł do 55 zł. Barszcz czerwony podrożał natomiast z 50 zł do 65 zł za słój (900 ml), a taka sama porcja żuru na prawdziwkach – z 50 zł do 75 zł.

Najdroższą propozycją w restauracji Magdy Gessler jest kaczka pieczona w całości z antonówką. Za to danie chętni muszą słono zapłacić, ponieważ trzeba wydać aż 190 zł. W 2021 roku ta sama kaczka była o 50 zł tańsza.

„U Fukiera” można też zapatrzyć się w ryby. Śledź po kaszubsku (300 g) zdrożał o 11 zł i obecnie kosztuje 53 zł za porcję, a za słoik karpia faszerowanego po żydowsku zapłacimy 65 zł. Mniej majętni mogą poprzestać na karpiu w zalewie octowej – 59 zł za 300 g.

Porcja schabu po warszawsku w galarecie również pozostawi po sobie pustkę w portfelu. Cena za 300 g wzrosła o 10 zł i obecnie wynosi 37 zł.

Słodkości wcale nie są tańsze

Podwyżki cen w słynnej restauracji zabolą także miłośników słodkości na wigilijnym stole. Za 1,2 kg makowca z orzechami zapłacimy 145 zł – o 25 zł drożej niż w ubiegłym roku. Za porcję sernika krakowskiego (1 kg) musimy natomiast być przygotowani wydać 90 zł, czyli o 10 zł więcej.

Jabłecznik z cynamonem (1 kg) również podrożał o 10 zł i możemy nabyć go za 75 zł, a taka sama porcja piernika staropolskiego z powidłami śliwkowymi kosztuje 90 zł, co jest pewnym zaskoczeniem, bo z całego zestawienia podrożał najmniej – jedynie o 5 zł.

Co sądzicie o cenach u Magdy Gessler?

Źródło: U Fukiera

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Napisane przez Maciej

Z "Pantofelkiem" związany jestem od 2021 roku. Na bieżąco informuję Was o życiu gwiazd, a także najświeższych wydarzeniach z kraju i ze świata. Prywatnie miłośnik górskich wędrówek i dobrej książki.

Kim Kardashian odsłoniła ciało w mikroskopijnym bikini wysadzanym kryształami [ZDJĘCIA]

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski wcześniej wyprawią święta. „Trudno o lepszy pomysł”