w

Najlepsze smaki jesieni. Odkryj pięć przepisów na rozgrzewające zupy, idealne na chłodne, deszczowe dni

fot. Pexels
fot. Pexels

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają. W takich chwilach nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz aromatycznej, domowej zupy. Oto pięć przepisów na sycące, rozgrzewające zupy, które idealnie sprawdzą się w chłodne wieczory. Od klasycznego kremu z dyni po zupę z własnoręcznie uzbieranych leśnych grzybów – każdy znajdzie coś dla siebie.

Jesień to pora roku, która kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, zapachem przypraw i obfitością sezonowych warzyw oraz grzybów. To także czas, kiedy coraz chętniej sięgamy po potrawy, które nie tylko nasycą, ale również rozgrzeją organizm po spacerze w chłodnym powietrzu. Jednym z najlepszych sposobów na to, by zaspokoić apetyt i poczuć ciepło, są zupy. Rozgrzewające, kremowe i pełne smaków sezonu – takie, które można przygotować szybko i łatwo, ale które zachwycą nawet najbardziej wymagających domowników. Oto pięć przepisów na zupy, które będą idealnym uzupełnieniem jesiennego menu.

Pięć przepisów na jesienne zupy, które pokochasz

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą

Składniki:
1 średnia dynia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
500 ml bulionu warzywnego
200 ml mleka kokosowego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek oraz starty imbir, aż staną się miękkie. Dodaj dynię i smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dodaj mleko kokosowe i dopraw solą, pieprzem. Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub grzankami.

Zupa z leśnych grzybów

Składniki:
300 g świeżych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
200 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
Sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na plasterki. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę oraz grzyby. Smaż wszystko razem przez kilka minut, a następnie wlej bulion i gotuj przez około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj śmietanę, delikatnie mieszając. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Możesz podać z chrupiącymi grzankami lub ziemniakami.

Zupa soczewicowa

Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry mielonej
500 ml bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, a następnie kumin i kolendrę. Podsmaż przyprawy przez chwilę, aby wydobyć ich aromat. Dodaj soczewicę, pomidory oraz bulion. Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut, aż soczewica zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Zmiksuj połowę zupy blenderem, aby uzyskać kremową konsystencję, ale zostaw część składników w całości. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą.

Zupa z pieczonych buraków

Składniki:
4 średnie buraki
1 cebula
1 jabłko
500 ml bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180°C przez około 30 minut, aż będą miękkie. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i jabłko, a następnie dodaj upieczone buraki. Wlej bulion i gotuj przez około 15 minut. Zmiksuj zupę na gładko, dodaj sól, pieprz i odrobinę octu balsamicznego.

Kremowa zupa marchewkowa z curry

Składniki:

4 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
500 ml bulionu warzywnego
1 pomarańcza (sok i skórka)
200 ml mleka kokosowego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Marchewki obierz i pokrój na kawałki. Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i curry, aż cebula stanie się miękka. Dodaj marchewki i smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Gotuj przez około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem i dodaj mleko kokosowe. Podawaj z grzankami i odrobiną świeżych ziół.


Smacznego!

fot. Pexels

Bądź na bieżąco z nowinkami ze świata show-biznesu i zaobserwuj nasze profile w mediach społecznościowych. Pantofelek.pl jest na Facebooku, Instagramie, Threads, TikToku, Twitterze i YouTube. Jeżeli nie chcesz niczego przegapić, koniecznie zostaw obserwację w Google News.

Google News
Obserwuj w News i bądź zawsze na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Napisane przez Kamila Kolińska

Prywatnie jestem miłośniczką książek i dumną posiadaczką trzech cudownych psów. Chętnie śledzę świat celebrytów i cieszę się, że mogę dostarczać Wam najnowsze informacje i plotki z show-biznesu.
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz na adres kamila@pantofelek.pl

You Can Dance - fot. Instagram @tvnpl

„You Can Dance” powraca! Ujawniono, kto poprowadzi taneczne show. Plotki okazały się prawdą. „Marzenia się spełniają”

Anita Sokołowska - fot. Instagram @anita_sokolowska

Anita Sokołowska potwierdziła plotki. Jej związek z Bartoszem Frąckowiakiem to już przeszłość. „Pozostajemy w życzliwej relacji”