Zbliża się Wielkanoc, a to oznacza nie tylko czas rodzinnych spotkań i refleksji, ale też przygotowania do świątecznego stołu. W domach zaczynają unosić się zapachy tradycyjnych potraw, a listy zakupów rosną z dnia na dzień.
Wielkanoc to jedno z tych świąt, na które czeka się z niecierpliwością. Wiosenna atmosfera, kolorowe pisanki, rodzinne śniadanie i oczywiście stół uginający się od smakołyków. Co roku to właśnie te dni przynoszą chwilę wytchnienia i okazję do celebrowania tradycji.
Wielu osobom Wielkanoc jednoznacznie kojarzy się z jedzeniem. Na świątecznym stole nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, jajek, domowych pasztetów, chrzanu czy pieczonych mięs. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy życie pędzi jak szalone, nie każdy ma czas na samodzielne przygotowywanie potraw. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się cateringi świąteczne. Wiele gwiazd telewizji prowadzi własne restauracje i z okazji Wielkanocy wypuszcza specjalne menu. Trzeba jednak przyznać, że takie luksusy potrafią sporo kosztować.
Ewa Wachowicz przygotowała menu na Wielkanoc. Znamy ceny
Ewa Wachowicz to była Miss Polonia, dziennikarka, producentka programów kulinarnych i autorka książek kucharskich. Od lat prowadzi krakowską restaurację Zalipianki, gdzie serwuje dania inspirowane kuchnią regionalną i domowymi smakami. Każde święta to okazja do przygotowania specjalnej oferty dla gości.
Na profilu Zalipianek pojawiło się już wielkanocne menu na 2025 rok. W ofercie znajdziemy zarówno klasyki, jak i nieco bardziej oryginalne propozycje. Ceny? Zdecydowanie nie należą do najniższych, ale jak na menu od znanej osobistości, to już niemal tradycja.
Wśród ciekawszych pozycji znalazł się np. sos tatarski w cenie 20 zł za 300 g, chrzan z jajkiem i miodem również za 20 zł, czy smalec z jabłkiem i śliwką za 30 zł. Dla fanów słodkości przygotowano sernik z lukrem i makowiec z polewą czekoladową – po 180 zł za całą sztukę lub 100 zł za połówkę.
Warto również zwrócić uwagę na żurek na wędzonce z grzybami i krem chrzanowy – oba w cenie 40 zł za litr. Na stole nie może zabraknąć białej kiełbasy (50 zł/kg), śledzi w śmietanie z cebulą i jabłkiem (70 zł/kg), czy tradycyjnej wędzonej szynki (90 zł/szt. ok. 1-1,2 kg).
Jak co roku, Ewa Wachowicz postawiła na jakość i tradycję – a za to, jak wiadomo, trzeba zapłacić. Dla wielu to jednak wygodna i smaczna alternatywa dla gotowania. A wy przygotowujecie potrawy sami, czy jednak decydujecie się na zamówienie cateringu?

