Ostatnie wydanie Dzień dobry TVN nie przejdzie bez echa. Filipowi Chajzerowi na wizji puściły nerwy i pokłócił się z Małgorzatą Ohme oraz kucharzem Andrzejem Polanem! Wszystkiemu winna mąka ze świerszczy. Co go tak rozsierdziło?
Komisja Europejska ostatnio nieco zszokowała społeczeństwo, wprowadzając do obrotu w krajach Unii Europejskiej produkty spożywcze, które powstały z mąki ze świerszczy domowych. Temat ten podchwycono w Dzień dobry TVN i przy okazji wizyty Andrzeja Polana w kuchni śniadaniówki, postanowiono wykorzystać ją do przygotowania ciasteczek. Nikt jednak nie spodziewał się, że pomysł wywoła ten tak ogromne poruszenie wśród prowadzących. Filip Chajzer, który słynie z poczucia humoru, aż kipiał ze złości.
DDTVN. Filip Chajzer staje w obronie polskiej mąki
Programy nadawane na żywo od zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem wśród widzów, ponieważ nie sposób uniknąć w nich kłopotliwych wpadek. Choć prowadzący zawsze starannie przygotowują się do tego, by profesjonalnie wypaść na wizji, tym razem emocje wzięły górę.
W niedzielnym wydaniu Dzień dobry TVN w kuchni urzędował Andrzej Polan, znany kucharz. Jego zadaniem było przygotowanie potrawy z dopiero co wprowadzonej do sprzedaży mąki, ale już od początku miał pod górkę.
Andrzej Polan dalej kombinuje z mąką ze świerszczy, ale coś ci się to nie lepi kochany… – zauważył prowadzący.
Ohme nieoczekiwanie powiedziała, że właśnie super się lepi, ale zaproszony kucharz przyznał rację jej koledze i potwierdził, że tego ciasta nie będzie można wałkować.
Filip nie przeszedł obojętnie obok wypowiedzi koleżanki i wyraźnie poddenerwowany zapytał, czy jest lobbystką. Gdy Ohme powiedziała, że jest entuzjastką, odrzekł tylko:
Okej, ciekawe.
Po czym dodał:
Andrzej, ale jest jeszcze coś. Ja sprawdziłem cenę tej mąki ze świerszczy. To jest 150 zł za kilogram.
Wtedy Małgorzata zaczęła tłumaczyć, że to chwilowe i wkrótce będzie tańsza, po czym zaliczyła wpadkę, z której śmieje się cały internet:
Ale na razie tak jest. Jak wejdzie do powszechnego użytku, to będzie mniej. Ale przepraszam, a jak robisz ziemniaczaną, albo karpatk… karpatka? Jak to jest? – wtedy Polan poprawił ją, że chodzi o krupczatkę — Krupczatka! To wtedy też ci się tak nie bardzo zwija.
Andrzej wyjaśnił jej, że używając standardowej mąki, wszystko dobrze się łączy, ponieważ zawiera gluten. Wtedy odpalił się Chajzer, który wyraźnie oburzony stanął w obronie polskiej mąki:
Ale dlaczego mamy wspierać azjatyckie produkty, kiedy mamy swoją świetną mąkę?
Ohme od razu wyjaśniła, że to dlatego, że naszej mąki może zabraknąć! Wtedy jeszcze bardziej poirytowany Filip zaczął dopytywać: naprawdę? Ale opierasz się na czym? Wtedy dziennikarka dodała, że jest droga w produkcji i próbowała mu wyjaśnić, że ta ze świerszczy ma więcej białka. Naprawdę? – powtórzył. Chciał coś jeszcze dodać, ale w końcu zrezygnowany tylko machnął ręką.
Polan zaczął tłumaczyć, że być może jak zacznie wycinać angielskie ciasteczka z masy, to może coś z tego wyjdzie. Prowadząca zaczęła sugerować, że być może dodał za mało masła i dopytywała, jak chce to zrobić, bo ciasto mu się rozsypie.
Nie wiem, będę kombinować tutaj poza wizją. Nie będę się kompromitować — odpowiedział.
Wtedy Chajzer znowu się odpalił:
Tylko po co ci produkt, nad którym musisz kombinować, skoro mamy swoją pyszną mąkę?! – Ohme chciała mu przerwać, ale wtedy dodał — Nie obronisz tego. Czy ja mogę poprosić o polską naszą kuchnię wspaniałą? Z której możemy słynąć na całym świecie? Dziękuję bardzo — po czym zabrał przygotowane przez Andrzeja ciasto i przekazał Gosi, by odstawiła je poza kadr.
Poniżej możecie wysłuchać fragmentu dyskusji:
@gri6a2000 ♬ dźwięk oryginalny – gri6a2013
Z pewnością wiele osób zastanawiało się, jak smakują wypieki z mąki ze świerszczy. Reakcje i miny prowadzących oraz kucharza nie pozostawiają choćby cienia wątpliwości co do walorów smakowych ciasteczek.
- Jakbym zjadła błoto z cukrem — powiedziała rozbawiona Ohme.
- Ja jeszcze trochę gruzu bym tam dorzucił. Powiem Ci tak: Andrzej, ja cię szanuję, ty jesteś wspaniałym kucharzem, ja nigdy w życiu tak złego od ciebie nie jadłem. — dodał wyraźnie zdegustowany Filip, a zaraz po tym Gosia chciała poczęstować Polana ciasteczkiem.
- Ja po programie, ponieważ bardzo osiada to na języku i będzie problem z mówieniem.
W TVN narracja o „pysznej” mące ze świerszczy 🦗się sypie. Prowadząca o mące mówi: „błoto z cukrem” a prowadzący żartuje, że „dla chrupkości można dodać gruzu”. 😀
— Konfederacja (@KONFEDERACJA_) February 6, 2023
Przypominamy, że Komisja Europejska wydała zgodę na wejście produktu do sklepów… pic.twitter.com/rWX6XYRN8H
Po wszystkim Chajzer opublikował na swoim profilu krótki wpis, w którym wyjaśnił, że rzeczona mąka jest jednak droższa, niż mówił na wizji i po raz kolejny zachwalał polskie produkty.
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie do obrotu krajów Unii Europejskiej produktów spożywczych, które powstały z mąki ze świerszcza domowego…
Do tej pory świerszcze domowe (Acheta domesticus) były hodowane jako pokarm dla zwierząt
Cena – 229 zł za kilogram. W Dzień Dobry TVN z Andrzejem próbujemy tego azjatyckiego wynalazku i niech nasze miny wyrażą uznanie dla polskiej wspaniałej klasycznej mąki pszennej, krupczatki, albo mąki żytniej. Dobre bo nasze.
Spróbowalibyście tych ciasteczek?